Hvordan man opbygger et vertikalt landbrug

Interessen for at dyrke planter indendørs i vertikale landbrug bliver ved med at stige. Men mange investorer, der troede, at de simpelthen kunne købe et tomt lager, tilslutte nogle vækstlys og producere perfekte salathoveder og på den måde tjene penge. De er blevet skuffede. Her er et par vigtige erfaringer fra bylandbrugseksperten Roel Janssen om vellykkede vertikale landbrugsprojekter.

Del 1: Få klimaet, belysningen og afstanden rigtigt

Den mest afgørende del, når du starter et indendørs landbrug, er at have en avler, der forstår, hvordan man dyrker planter indendørs. Nye (sensor)teknologier og IoT giver gode muligheder for indendørs gartneri, men hvis du ikke har en avler, får du ikke det optimale ud af din drift. Du kan have god emballage og attraktive marketingværktøjer, men selve produktet afgør din succes. Når det er sagt, så er disse nogle af de vigtigste faktorer, der kan bestemme succesen eller fiaskoen for din investering i vertikalt landbrug:

  • Udvalg af afgrøder
  • Lysvalg og -design
  • Luftstrømsdesign og klimakontrol
  • Afstandsstrategier for planter
  • Afgrødelogistik og -automatisering
  • Vanding og ernæring
  • Data, sensorer, styring og software
  • Valg af underlag
  • Målgruppe og salgskanal
Trin 1: Klima

Når vi ser på, hvordan man får det højeste afkast af en investering for et vertikalt landbrug, fokuserer vi meget på at skabe en facilitet, der giver dig mulighed for at producere det største udbytte af afgrøder (målt i gram) ved at bruge den mest ideelle mængde lys (målt i moles eller mol). Det skyldes, at dine LED-vækstlys er underlagt nogle af de højeste udgifter med hensyn til byens infrastruktur og drift af bylandbrug. Med det i tankerne er her et par af vores mest værdifulde tips til at øge dine gram pr. mol. Oplysningerne er indsamlet fra forskning udført på Philips GrowWise Center samt kommercielle projekter lige fra USA, Japan til Europa.

Trin 1: Få det rigtige klima

Et aspekt, som mange nye avlere inden for vertikalt landbrug overser, når de skaber et indendørs landbrugmiljø, er at opretholde de bedste klimaforhold. Hvis vi antager, at 50 % af den elektriske indgangseffekt omdannes til lys, omdannes de resterende 50 % direkte til varme. En ordentlig luftstrøm kan fjerne denne direkte varme, men også lyset, som vil blive absorberet af afgrøden, vil indirekte blive omdannet til varme. Typisk fordampes vand fra afgrøden til luften for at komme af med denne varme, og derfor vil denne proces resultere i en højere luftfugtighed. For at holde den stigende luftfugtighed og temperatur under kontrol skal du starte med et godt udluftnings- og luftbehandlingssystem i dit vertikale landbrug. Hvis du ikke installerer et ordentligt klimakontrol- og luftbehandlingssystem, vil dit udbytte reduceres, hvilket resulterer i ekstra omkostninger og besvær efter installationen for at rette op på ineffektivitet. 

Trin 2: Få den rette belysningsvinkel

Når først du har et godt klima, hvordan kan du så få det største udbytte fra det? Vi har lavet hundredvis af forskningsprojekter om dyrkning af planter indendørs med fokus på udbytte og den mest optimale lysstyrke for en bestemt afgrøde eller sort. Udbytte er dog ikke altid den mest afgørende og vigtigste enkeltdel. Lad os tage rød egebladssalat som et eksempel. Når denne salat dyrkes udenfor på en mark, bliver den rød, fordi den er stresset af solen eller store temperaturændringer, og den giver typisk mindre udbytte i forhold til dens grønne udgave. Når den samme sort dyrkes indendørs, forbliver den for det meste grøn, fordi der ikke er noget UV-lys, men den udvikler sig hurtigt og viser sammenlignelig eller nogle gange endda bedre vækst end en grøn version. Hos Philips lightings GrowWise Center har vi fire fuldtidsansatte plantespecialister, som udvikler såkaldte lys- og vækstopskrifter til specifikke afgrøder. Baseret på deres forskning udviklede vi en farvet lysopskrift til rød egebladssalat, der forvandler et hovedsagelig grønt hoved af rød egebladssalat til en mørkerød salat på kun tre dage. Avlere kan dyrke et stort salathoved i deres regelmæssige vækstcyklus, anvende denne lysopskrift som en behandling før høst og få en afgrøde af høj kvalitet med meget større udbytte og det rette udseende. Sammen med forædlingsselskaber screener vi og hjælper dem med at udvikle sorter, der kan støtte avlerne til at hjælpe dem med at differentiere sig endnu mere baseret på smag, kvalitet eller farve. 

Trin 3: Få den rigtige afstand

Den afstandsstrategi, du bruger, når du dyrker planter indendørs, er en anden måde at forbedre dine gram/mol på. Det er en god ide at placere planter, så hver enkelt får en optimal mængde lys, og du lyser planterne op i stedet for hylderne, de står på. Ved at kende den ideelle afstandsstrategi kan du undgå at skulle investere i afstandsrobotter, fordi du kan kontrollere den ekstra udbytteafstand, som anlæggene leverer, sammenlignet med den nødvendige investering til automatisering af denne strategi. I forhold til vores projekter til vertikalt landbrug kan vi bidrage til dine forretningsberegninger med råd om den bedste afstand og lysopskrift til brug for hver afgrøde. Baseret på disse oplysninger kan du beslutte, om manuel afstandsangivelse eller afstandsrobotter er det mest omkostningseffektive valg for dit anlæg. Derudover vil vores samarbejde med de førende avlere i branchen gøre dig i stand til at vælge den rigtige sort til dine afgrødespecifikke krav.

I den næste blog vil vi diskutere flere afgørende udgangspunkter, der kan øge din chance for succes i et vertikalt landbrug.

Afstand
Ellis Janssen-Boxtel

Ellis Janssen er Global Director City Farming hos Signify, Horticulture LED Solutions. Med en baggrund inden for internationale forretninger har Ellis flere års erfaring med belysning og vertikalt landbrug. Ellis leder det tværfaglige team af plantespecialister, salgsapplikationsingeniører og forretningsudviklere, der skal bygge vertikale landbrug globalt, der er skræddersyet til kundernes/iværksætternes specifikke, lokale forretningsbehov. Nøglen til hendes arbejde er hendes passion for mad, mennesker og bæredygtighed.

Relaterede artikler

Vil du kontrollere nitratniveauerne i bladgrønt?

Ved at dyrke bladgrøntsager under LED-vækstlys i et indendørs vertikalt vækstmiljø opdagede forskerne, at de kunne reducere eller øge nitratniveauet i planterne.

Rollen af sensorer og dataindsamling i et succesfuldt vertikalt landbrug

Sensorer og data spiller en central rolle i vertikalt landbrug, og de er klar til at transformere fremtiden for vertikalt landbrug. Det er alt sammen, fordi sensorer gør os i stand til at overvåge disse vækstbetingelser, genkende anomalier og identificere problemer så tidligt som muligt.

Kontakt os

Kontakt en certificeret partner

Philips produkter sælges gennem et globalt netværk af certificerede partnere. Find en forhandler i din region for at modtage flere oplysninger om Philips LED-vækstbelysning.

Kontakt Philips

Hvilken LED-vækstbelysning passer til dit behov? Vi står klar til at hjælpe. Benyt vores formular til at indsende din anmodning.

Abonner på nyhedsbrevet

Hold dig opdateret om Philips LED-vækstbelysning ved at abonnere på vores nyhedsbrev.

Bliv en del af vores team

Er du interesseret i at udvide din horisont og blive en del af vores team? Tag et kig på vores karriereside for mere information.

Interesseret?

Lær mere om LED-vækstbelysning ved at læse vores seneste artikler og casestudier.