Du besøger nu Philips lightings hjemmeside. Der findes en lokaliseret version til dig.
Forslag

   i tryghed

  Forebyggelse af ulykker

   

  Hvidt lys får os ikke bare til at føle os mere sikre – det kan faktisk reducere sandsynligheden for trafikulykker. Nye undersøgelser viser, at hvidt lys også hjælper fodgængere, fordi der er mindre risiko for at snuble over forhindringer eller ujævne fortove.

  Nærbillede af stolpearmatur i en gade med hvid belysning fra Philips

  En videnskabeligt kig på hvidt lys

   

  Lighting Research Center i Troy, New York, undersøgte, om hvidt lys forbedrer bilisternes periferiske udsyn. Der blev opstillet et specielt skilt, der simulerede bevægelse mod og væk fra vejen langs en vejstrækning. 13 personer gennemgik en række tests ved dagslys og senere om aftenen, hvor vejen var oplyst med CosmoWhite og gule natriumlyskilder.

   

  Der blev udført i alt 686 separate forsøg med en plade, der blev flyttet i tilfældige mønstre. Når pladen blev flyttet væk fra vejen, skulle føreren accelerere. Når den blev flyttet i retning af vejen, skulle føreren bremse.

  Hvidt lys fra Philips oplyser effektivt en gade

  Afslørende forskning

   

  Resultatet er en væsentlig statistisk forskel i reaktionstiden mellem hvidt og gult lys i forhold til opbremsning og accelerering. I begge tilfælde var responstiden med hvidt lys lavere, hvilket tyder på, at bilisterne ser objektet ved siden af vejen tidligere i hvidt lys.

  Travl gade i beboelsesområde oplyst af Philips

  Videnskaben bag historien

   

  For at du kan se en genstand, skal der være en vis luminansforskel (dvs. kontrast) mellem genstanden og baggrunden. Tærsklen for kontrastdetektering er den mindste afstand, der skal til, for at det menneskelige øje kan skelne genstanden uden nødvendigvis at kunne opfatte farver eller detaljer.

   

  En lavere kontrasttærskel betyder, at det er nemmere at opdage en genstand. Tests viser, at hvidt lys giver en lavere luminanstærskel end gult lys, især ved lav belysning. Dette betyder, at det er lettere at se mennesker eller andre genstande i hvidt lys. Derfor bidrager den lave luminanstærskel for hvidt lys til øget sikkerhed for bilister og andre trafikanter.

  Beboelsesområde veloplyst med hvidt lys fra Philips