Du besøger nu Philips lightings hjemmeside. Der findes en lokaliseret version til dig.
Forslag

  Tunnelbelysning,

  der står distancen

  Lundbytunnelen,
  Göteborg, Sverige


  Se, hvordan LED-belysning har øget sikkerheden i den lange Lundbytunnel.
   Lundbytunnelen er udstyret med LED-tunnelbelysning fra Philips.

  Vi var bekymrede for,
  at LED-belysningen

  ville blænde bilisterne, men det var slet ikke et problem. TunLite-LED'erne giver en god lysfordeling og ensartethed, og så er selve systemløsningen som helhed særdeles attraktiv."

   

  – Berth Torsson, teknisk projektleder, Trafikverket

  Lundbytunnelen med Philips-belysning
  Lundbytunnelen med Philips-belysning

  Kundens udfordring

   

  I Lundbytunnelen i Göteborg var der brug for en ordentlig langdistancebelysning. Tunnelen måler 2,2 km og var i brug døgnet rundt. Da det eksisterende lys ophørte med at virke, søgte det svenske Trafikverket efter en teknologisk avanceret erstatning.

  Løsningen


  En række standarder skulle opfyldes for at gøre tunnelbelysningen til en succes. Det svenske Trafikverket ønskede energieffektive armaturer, der kunne levere hvidt lys med god farvegengivelse. Og eftersom vedligeholdelsesarbejde er en både forstyrrende og bekostelig affære, skulle LED'erne også have en lang levetid. Sidst, men ikke mindst, skulle systemet opfylde kravene til lysstyrke og ensartethed for at forhindre eventuelle stroboskopiske effekter.

   

  Philips' TunLite-LED'er blev installeret i tunnelen. "Vi udførte en testinstallation med 10 66-watts TunLite-LED'er," forklarede Berth Torsson, teknisk projektleder hos Trafikverket. "Resultatet med LED'erne var så godt, at vi prøvede at reducere effekten til 61 watt – stadig med imponerende resultat, så vi installerede 160 armaturer midt i tunnelloftet. Afstanden mellem armaturerne er 8 meter, hvor den før var 6. Derfor har vi besluttet at installere LED'er i hele tunnelen."

  Nu kræver den samme belysning mindre lys, hvilket reducerer energiomkostningerne. Desuden har den nye belysning øget sikkerheden i tunnelen. Berth Torsson forklarer: "Reaktionen fra brugerne er meget positiv. De synes, at den hvide LED-belysning er meget klarere end det gule lys fra de gamle SON-lamper. Derudover har de bedre farvegengivelse, Ra 70, hvilket giver bedre trafiksikkerhed i tunnelen."

  De banebrydende LED'er har en levetid på 60.000 timer, hvilket minimerer vedligeholdelsesomkostninger og trafikforstyrrelser. Energiforbruget er reduceret med 21.000 kWh om året, og CO₂-udledningen med 25.000 kg om året.

  Større vejsikkerhed
  med lys

  Holdet

  Berth Torsson, Trafikverket

  Kunde

  Relaterede cases